Helende verhalen logo
HomeVerhalenContact

Verhalen

separator
Categorieën
cover afbeelding (J)AWEL, wij luisteren
(J)AWEL, wij luisteren

Categorieën: schoolkind, tiener

Tags: emoties, zelfzorg, hulp vragen, kwetsbaarheid

'Jij bent IMMUUN!' Yinte gooit de deur van zijn slaapkamer dicht. Meteen heeft hij spijt van de harde woorden. Zijn papa is ziek, koorts, pijn, hij hoest. Hij ligt in zijn kamer, starend naar de TV. Waarom begrijpt papa niet dat Yinte naar zijn vrienden wil.

Een verhaal om kinderen aan te zetten contact te zoeken met Awel.be wanneer ze nood hebben aan een babbel, nood aan meer duiding van wat er gebeurt in hun wereld, of wanneer ze hulp nodig hebben. Kinderen in kwetsbare situaties denken vaak dat er toch niemand luistert of dat aan hun situatie niet veel kan gebeuren. Hulp vragen is een belangrijke sociale vaardigheid voor jong en minder jong! Dit verhaal werd geschreven tijdens de corona crisis van 2020.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Bethany en het gedachtedoosje
Bethany en het gedachtedoosje

Categorieën: schoolkind

Tags: gevoelens, rust vinden, mindfulness, mentale hygiene

Bethany is een erg druk elfje. Ze kan de slaap moeilijk vatten en wil snel terug op avontuur. Maar dan gebeurt er iets...

Dit verhaal kan aangewend worden om 'mindfulness' aan te leren aan kinderen. Ademhalingsoefeningen, het knutselen van een 'gedachtedoosje', en een versje helpen daarbij.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding De beuk en de bosrank
De beuk en de bosrank

Categorieën: volwassene

Tags: talenten, omgaan met kritiek, overvloed, dualiteit overstijgen

De beuk en de bosrank hebben elk hun eigen talenten. Maar ze vinden het erg moeilijk deze met elkaar te delen.

Een verhaal over integratie, overvloed en samenwerking in vertrouwen. Het verhaal is uitgewerkt binnen een opleiding bachbloesems.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding De goede voornemens van Yinte
De goede voornemens van Yinte

Categorieën: schoolkind, tiener

Tags: zelfbeeld, faalangst, zelfzorg, perfectionisme

Yinte staart naar de stapel briefjes op zijn bank. 'Is hij echt niets vergeten?' Hij denkt diep na. Zijn pen zit geklemd tussen zijn vingers. Zijn juf fronst 'Teveel is minder dan genoeg Yinte', zegt ze en ze wandelt verder naar de volgende bank. Yinte kijkt verbaasd. Hoe kun je nu teveel goede voornemens hebben?

Een verhaal voor kinderen die teveel hooi op hun vork nemen, alles te goed willen doen.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding De mama van Jan is ziek
De mama van Jan is ziek

Categorieën: schoolkind

Tags: emoties, rust vinden, kinderyoga, ziekte ouder

De mama van Jan is ziek. Ernstig ziek! Iedereen maakt zich zorgen. Ook de papa en de mama van Jan. Grote zorgen, dat ziet Jan aan hun ogen. Jan heeft zoveel vragen, honderden vragen. Zijn hoofd zit ermee vol....

Dit verhaal werd geschreven tijdens een verhalenworkshop. Het ondersteunt kinderen waarvan een ouder ziek is. Het bevat als bijlage een kinderyoga reeks.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Een bijzonder talent
Een bijzonder talent

Categorieën: tiener, volwassene

Tags: eigenheid, talenten, zelfexpressie, keuzes maken

Jan zucht. Hij begrijpt het niet. De oranje fiets met grote wielen ligt naast hem in de graskant. De eindmeet is in zicht. Toch heeft Jan er geen zin meer in. 'Waar ben ik toch mee bezig?', vraagt hij zich af. 'Is het dit nu wat ik werkelijk wil?'

Een verhaal over je eigen keuzes durven maken en je unieke talent ontdekken en naar waarde schatten.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Filippo en zijn stam
Filippo en zijn stam

Categorieën: tiener, volwassene

Tags: eigenheid, zelfexpressie, systemisch werk, loskomen van je verleden

Filippo sluit het gordijn dat de kleine familietempel afsluit. Elke morgen dankt hij trouw zijn voorouders. De rijstkorrels liggen mooi gerangschikt op het altaar. De verse bloemen geuren in het kleine vaasje. De drie witte kaarsen laten hun licht op de vergeelde foto's schijnen. Filippo weet dat zijn vader trots op hem is.

Een verhaal over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en (ongemerkt) de lasten dragen uit een familiesysteem. Gekoppeld aan systemisch werk en het voorouderkleed uitgewerkt door Daan Van Kampenhout.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Hannes krijgt een nieuw schild
Hannes krijgt een nieuw schild

Categorieën: kleuter, schoolkind

Tags: zelfbeeld, kinderyoga, faalangst, angst voor nieuwe situaties

Het is een heerlijke zachte lentedag. Hannes en Konijn liggen languit in het groene gras. Hannes drukt zijn buik plat tegen de aarde. Wat voelt de aarde stevig aan en wat ruikt ze lekker. Zijn rug is warm door de zon. Wat is dat leuk na die lange koude winter! Hannes is fier op zijn sterke groene schild.

Een verhaal over durven je veiligheid loslaten en je angst om te falen overwinnen.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Het bed van Petertje is te klein
Het bed van Petertje is te klein

Categorieën: kleuter, schoolkind

Tags: emoties, gevoelens, zelfbeeld, rust vinden

Dit is niet leuk!” Kabouter Petertje ligt te draaien in zijn bed. Zijn hoofd ligt scheef. Zijn nek doet pijn. Zijn voeten hangen uit het bed. Hij kan zijn benen niet strekken. Alles doet pijn en hij kan niet slapen. Zijn bed is te klein!

Een verhaal over emoties en hoe die je uit je slaap kunnen houden. Met een bijlage om ook met kleine kinderen emoties bespreekbaar te maken.

Downloaden:
PDFEPUB
cover afbeelding Het geheim van de boom der wijsheid
Het geheim van de boom der wijsheid

Categorieën: schoolkind

Tags: faalangst, humor, perfectionisme, leren relativeren

De groene bosslang is een beetje jaloers op de wijze boom. Hij kronkelt omhoog langs de takken. “Waarom komen zoveel mensen naar de wijze boom? Waarom stellen ze mij nooit eens een belangrijke vraag? Ik verzamel alle nieuwtjes uit het bos. Ik weet erg veel”, sist hij.

Dit verhaal werd geschreven voor een kleine wijsneus met een gevoel voor humor, maar ook met een neiging tot perfectionisme.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht (Freek De Jonge)
Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht (Freek De Jonge)

Categorieën: volwassene

Tags: aanpassingsvermogen, angst voor nieuwe situaties, durven proberen, transformatie

De pop houdt zich angstvallig stil. De gesponnen draden rond zijn lijf zijn strak aangespannen. Zo voelt hij zich veilig, zolang hij niet teveel beweegt, niet te heftig ademt.

Een verhaal over veiligheid en groei. Een verhaal over transformatie en over de moed der wanhoop. De titel is geïnspireerd op een lied van Freek De Jonge.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Lichtje en de zonnestraalfles
Lichtje en de zonnestraalfles

Categorieën: schoolkind

Tags: gevoelens, co-ouderschap, verbondenheid, zelfredzaamheid

Lichtje is een dapper elfje dat vaak de kleine dieren helpt. Als haar mama weinig tijd voor haar heeft, voelt ze zich plots onzeker en verdrietig...

Je plekje vinden als kind binnen je gezin of je klas is niet altijd eenvoudig. Het verhaal kan ook steun bieden aan kinderen in nieuw samengestelde gezinnen of in echtscheiding situaties.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Lila, Tjiko en de bruine kippen
Lila, Tjiko en de bruine kippen

Categorieën: schoolkind

Tags: emoties, allergie, immuniteit, gekende angst overwinnen

De bruine kippen maken erg veel stof en pluimen dwarrelen door elkaar heen. Allemaal willen ze graag Lila helpen. Lila krijgt het een beetje benauwd. Haar ogen prikken. Ze probeert niet te wenen maar haar been doet pijn. Haar neus kriebelt van het stof en ze begint te niezen. Nu voelt ze zich nog slechter. Ze weet niet wat ze moet doen......

Een verhaal over een enge gebeurtenis en hoe die kan resulteren in een overgevoeligheid of allergie.

Downloaden:
PDFEPUB
cover afbeelding Lucy zou zo graag anders zijn
Lucy zou zo graag anders zijn

Categorieën: schoolkind

Tags: zelfbeeld, eigenheid, kinderyoga, anti-pesten

Lucy is een fonkelend sterretje aan de hemel, maar ze zou zo graag anders zijn. Ze weet wel niet zo goed wie of wat ze dan wel zou willen zijn. Samen met mama gaat ze op onderzoek.

Een verhaal over jezelf en je eigen unieke talenten leren kennen en leren waarderen. Met bijlage voor school activiteiten.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Modder aan de eindstreep
Modder aan de eindstreep

Categorieën: schoolkind, tiener

Tags: faalangst, durven proberen, leren relativeren, schaamte

'Ik kan het toch nooit goed genoeg. Wie heeft ooit die wiskunderegels uitgevonden?' Yinte scheurt het examenpapier in stukken. 'Wiskunde is een stom vak en die leerkracht is een onbenul. We kunnen toch niet allemaal genieën zijn, wat denkt hij wel.' Yinte voelt alle spieren in zijn rug, nek en benen opspannen. Lopen zal hem goed doen.

Een verhaal over schaamte en falen, over vallen en opstaan. Voor sportieve kinderen.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Nijneke en de wondertuin
Nijneke en de wondertuin

Categorieën: kleuter, schoolkind

Tags: mindfulness, inslapen, mentale hygiene, angstige dromen

Nijneke knikt tevreden. De tuin is netjes opgeruimd. De bladeren zijn geharkt. De rozen zijn gesnoeid. De zaadjes liggen mooi te drogen. Nu lijkt alles te slapen in de wondertuin, maar Nijneke weet wel beter. De wondertuin is niet voor niets zo bijzonder.

Het verhaal richt zich op het voeden van wat we gedachten- of mentale-hygiëne noemen. Het voeden van positieve, ondersteunende gedachten en het negeren van negatieve, angstige gedachten.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Ossie en het gekke springtouw
Ossie en het gekke springtouw

Categorieën: kleuter

Tags: echtscheiding, co-ouderschap, overgangsritueel, aanpassingsvermogen

Ossie hijgt. Het springtouw zwiept op en neer. Duimpje die aan de ene kant staat roept: 'Sneller Ossie, je kan het best!'. Lotje die het andere einde van het springtouw vast heeft roept: 'Pas op Ossie, niet zo snel. Straks val je en doet je jezelf pijn.'

Een verhaal over een papa en een mama die erg verschillend zijn en Ossie die in co-ouderschap opgroeit. Wat kan Ossie helpen hiermee om te gaan?

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Pantakeltje, een woelig zaadje
Pantakeltje, een woelig zaadje

Categorieën: kleuter

Tags: aanpassingsvermogen, eigenheid, durven proberen, natuur

Het is lente, de zon schijnt en de aarde wordt stilaan wat warmer. Pantakeltje is vol ongeduld om het nieuwe leven te ontdekken.

Dit verhaal gaat over de lente-energie. Over de ontwikkeling van kinderen en contact met de natuur. Het verhaal is makkelijk te koppelen aan een bewegingsmoment met kleuters, of aan een uitstapje in de natuur.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Petertje en de wenende sneeuwman
Petertje en de wenende sneeuwman

Categorieën: kleuter

Tags: gevoelens, anti-pesten, verbondenheid, lichaamsbewustzijn

Het is winter in het beukenbos. De kabouters maken een sneeuwman. Dan ontstaat er ruzie...

In dit verhaal is het water een metafoor voor het belang van positieve gedachten en gevoelens. Het is geïnspireerd op het werk van Masaru Emoto rond 'het geheugen van water'. Met versje en enkele doe-tips.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Ra en de reis naar het midden
Ra en de reis naar het midden

Categorieën: schoolkind

Tags: zelfbeeld, allergie, immuniteit, hooikoorts

'Hierlangs Ra, hier is het pad.' moedigt Tadic zijn vriend Ra aan. Ze zijn onderweg naar een dorp in de heuvels. Daarvoor moeten ze door een grote zandvlakte. In het dorp willen ze het wonderkruid kopen dat hun vrienden Antoine, Frenkie en Klaas-Jan zal genezen.

Dit verhaal werd geschreven voor een kind met zware hooikoorts. Het bemoedigd ook kinderen om uitdagingen te durven aangaan.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Santalie en de droomsterretjes
Santalie en de droomsterretjes

Categorieën: kleuter, schoolkind

Tags: aanpassingsvermogen, eigenheid, nieuwe broer of zus, verbondenheid

Santalie is een kleine vrolijke elf. Ze leeft met haar elfenmama en elfenpapa hoog in de wolkenhemel. Ze slaapt elke nacht haar eigen wolkje. Boven haar twinkelen drie sterretjes met mooie kleuren. Oranje, geel, groen en lichtblauw. Alle kleuren lopen door elkaar heen.

Dit verhaal werd geschreven voor een kind dat het moeilijk had met een nieuw baby zusje in huis. Het helpt kinderen voor te bereiden of te laten wennen aan de vele veranderingen die hiermee gepaard gaan.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Schaapje Schaap en de wolkjes
Schaapje Schaap en de wolkjes

Categorieën: kleuter

Tags: rust vinden, mindfulness, inslapen, loslaten

De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. 'Kom', zegt Nina, 'we gaan slapen, ik ben moe.' Maar schaapje Schaap wil nog niet slapen. 'Ik ga nog eens bij mijn vriendjes langs. Ik wil weten wat ze doen!' Schaap draait zich om en stapt weg.

Een verhaal over een schaapje dat het moeilijk heeft om tot rust te komen. Hoe kunnen wolkjes daarbij helpen?

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Schildpad Paddok heeft een probleem
Schildpad Paddok heeft een probleem

Categorieën: schoolkind

Tags: zelfbeeld, zelfredzaamheid, humor, durven proberen

'Hallo!' roept Paddok, 'Wil iemand mij een duwtje geven?' De paddenstoel kijkt verbaasd op. 'Hoezo, een duwtje? Je hebt toch poten?' De paddenstoel wil liever verder genieten van de zon. Hij heeft geen zin in praatjes met een gestrande schildpad.' Het lukt me toch niet, daar ben ik zeker van', zucht de schildpad. 'Hoezo? Zeker? Wanneer ben je ooit zeker van iets?', vraagt de paddenstoel.

Een verhaal voor kinderen die houden van humor en van een uitdaging.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Teken eens je verdriet
Teken eens je verdriet

Categorieën: volwassene

Tags: mindfulness, mentale hygiene, dualiteit overstijgen, depressie

'Teken eens je verdriet voor me,' vraagt de kleine prins zonder schroom. 'Mijn verdriet' denk ik, 'maar kleine jongen, wat heb ik daar nu aan? Teken eens je verdriet voor me' dringt de kleine prins verder aan. 'Mijn verdriet tekenen? Maar ik kan helemaal niet tekenen.'

Een verhaal over depressie en het verloren lopen in je eigen gedachtengang.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Veraf en toch dichtbij
Veraf en toch dichtbij

Categorieën: schoolkind

Tags: co-ouderschap, verbondenheid, zelfexpressie, sociale vaardigheden

'Ik mis oma en opa', Yinte staart uit het raam. Vandaag is er geen school. Op vrije schooldagen komt oma altijd op hem passen. Dat vindt hij leuk. Maar vandaag is anders...

Een verhaal om samen met kinderen te praten over verbondenheid of nabijheid, alleen zijn of eenzaam zijn. Hoe vullen we die begrippen in? Kun je veraf zijn van elkaar en toch verbonden? Dit verhaal is geschreven tijdens de Corona virus epidemie in maart 2020. Mits enkele kleine aanpassingen is het verhaal ook toepasbaar in situaties van co-ouderschap.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Yinte en de lettersoep
Yinte en de lettersoep

Categorieën: schoolkind, tiener

Tags: anti-pesten, gekende angst overwinnen, durven proberen, omgaan met kritiek

Yinte gooit zijn kleurpotloden over de tafel. 'Ik kan geen mooie tekening maken. Tekenen is stom.' Mama kijkt verbaasd naar Yinte. Ze neemt hem op haar schoot. 'Wat is er Yinte, je tekent toch graag?'

Een verhaal rond omgaan met kritiek of opmerkingen van anderen. Negatieve opmerkingen blijven vaak hangen in onze 'oren', net als 'oorwormen'. Toch zijn het slechts letters. Kunnen we onze kracht gebruiken om met die letters nieuwe woorden te maken?

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Yinte en het kunstproject
Yinte en het kunstproject

Categorieën: schoolkind, tiener

Tags: emoties, verlies, rouw, zelfexpressie

Rode, bruine en blauwe verf kleeft aan de handen van Yinte. De aarden pot die ze maakte voor het kunstproject is nog niet volledig droog. Nu staat Yinte vooraan in de klas. Ze wipt van het ene been op het andere. Haar kunstproject is niet zo goed geslaagd, dat weet ze.....

Een verhaal over verlies en de moeilijke emoties in het leven die je ook als kind ervaart.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Yinte maakt een zelfportret
Yinte maakt een zelfportret

Categorieën: schoolkind, tiener

Tags: zelfbeeld, faalangst, perfectionisme, leren relativeren

'Dit puzzelstukje hoort bij mijn neus en dit is mijn linkeroog.' Yinte maakt een zelfportret. Papa stuurde een grote foto van Yinte naar de drukker, die maakte er een puzzel van. 'Je hoeft maar in de spiegel te kijken om hem terug in elkaar te steken,' had papa lachend gezegd.

Een verhaal voor kinderen die te hard hun best doen.

Downloaden:
PDF
cover afbeelding Yirko, een eigenwijze lichaamscel
Yirko, een eigenwijze lichaamscel

Categorieën: schoolkind, tiener

Tags: lichaamsbewustzijn, gezondheid, talenten, zelfzorg

Yirko wringt zich door de witte nauwe spleet. 'Wat een geluk dat ik me zo smal kan maken. Mijn huid is sterk en soepel, zo loop ik geen kleerscheuren op', merkt hij op. 'Meteen uitkijken naar een rode ballon', had zijn mama gezegd. 'Kruip daar zo snel mogelijk in en dan zal je wat meemaken!'

Deze verhalenreeks gaat over Yirko, een stamcel in het beenmerg van Jan. We laten de kinderen op een speelse wijze kennis maken met de opbouw van het menselijk lichaam. Yirko gaat na zijn 'geboorte' op reis in het lichaam van Jan. Het begrip stamcel kan in deze verhalenreeks gezien worden als een beeldspraak (metafoor) tot groei en ontwikkeling.

Downloaden:
PDF

Copyright © Helende Verhalen 2023

Ann Marie Ackaert - Molzelestraat 13 - 9041 Oostakker

0494 04 17 66 - BE0826.452.173

Privacy Policy - Cookie Policy